Digitaal lezen en luisteren
Door de maatregelen die dit jaar zijn genomen zijn met betrekking tot het coronavirus, heb je mogelijk veel meer digitaal gelezen en gewerkt dan gebruikelijk. Als dit je is bevallen, zijn er nog allerlei digitale/online mogelijkheden.
Wat denk je van de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek? Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.
Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.
Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen.
Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes. Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten.
Voor zowel jeugd als volwassenen zijn er tal van interessante digitale bronnen via de openbare bibliotheek beschikbaar en volwassenen kunnen ook terecht in de digitale bronnen van de KB zoals bijvoorbeeld Delpher.
Hieronder staat nog een heleboel andere mogelijkheden op het gebied van lezen en boeken!
Tips voor kinderen en jeugd
De Schoolschrijver
Op de site van De Schoolschrijver geven kinderboekenschrijvers in video’s leuke schrijfopdrachten. Vanaf maandag 30 maart is er Huisarrest, een tiendelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie wordt geschreven en voorgelezen door tien bekende Schoolschrijver-kinderboekenschrijvers. Na het voorlezen is er ook een boekentip.
Klokhuis masterclasses schrijven
Klokhuis organiseert elke dag een masterclass. Op donderdag 26 maart was er een masterclass schrijven: Leer een verhaal schrijven met tips van Anna Woltz! En kijk op klokhuis.nl voor interactieve luisterverhalen.
Kinderboekenschrijvers en -illustratoren op YouTube
Verschillende schrijver lezen voor op hun eigen YouTube-kanaal, zoals: Jacques Vriens, Hans Kuyper en Paul van Loon. Ton Meijer leest de verhalen over Rintje van Sieb Posthuma voor.
Iedereen Leest heeft voor de Jeugdboekenmaand een YouTube-kanaal met filmpjes van auteurs en illustratoren, voorleesmomenten, tekentips en live illustratie.
De waanzinnige podcast
Kinderen vertellen over hun lievelingsboeken. Elke reeks van De waanzinnige Podcast bestaat uit 13 afleveringen: 13 kinderen dus, en 13 boeken. De eerste reeks is gemaakt door kinderen uit groep 4.
Verhalen van Studio Sesam
Twaalf kleurrijke verhalen van Studio Sesam voor kinderen tussen 2 en 10 jaar oud zijn nu gratis te beluisteren.
Doordat de illustraties verteld worden, zijn de verhalen ook toegankelijk voor kinderen met een visuele beperking. Kinderen die niet graag of moeilijk lezen kunnen ontspannen meelezen, aandachtig naar de illustraties kijken en door de klankeffecten het verhaal voluit beleven.
Tips voor jongeren en volwassenen
Lezen nou!
Bibliotheek Den Haag maakt met Lezen nou! korte video’s waarin boeken worden besproken, inclusief tips voor in de klas of thuis.
De Grote Vriendelijke Podcast
Jeugdboekenrecensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso maken maandelijkse De Grote Vriendelijke Podcast over kinder- en jeugdliteratuur. Met boekentips en interviews.
VO leest!
Leesbevorderaar John Schrijnemakers bespreekt in de podcast VO leest! met docenten uit het voortgezet onderwijs die spraakmakend zijn in hun specialisme. De podcast biedt een inkijkje in wat zij hun leerlingen bieden op het gebied van vakdidactiek en leesplezier.
Vlogboek over lezen
Jörgen Apperloo bespreekt in zijn YouTube-video’s Vlogboek niet alleen boeken, hij heeft ook themaseries over literatuurgeschiedenis en genreleer. Sinds een paar weken loopt er een serie over lezen.
Scoor een boek!
De thuiseditie (voor gezinnen) van de campagne Scoor een Boek! is voor iedereen toegankelijk. Voer samen leuke leesopdrachten uit van BN’ers.
Stichting Taalvorming
De experts van Stichting Taalvorming bieden dagelijks een motiverende taalopdracht, die kinderen zelf of met hun ouders kunnen doen.