Boekenweek 2021
We hebben allemaal wel eens te maken met innerlijke conflicten. Wie ben je écht en wie ben je voor de buitenwereld? Aan welke stemmen in jezelf geef je gehoor? De 86e editie van de Boekenweek staat daarom dit jaar in het teken van het thema ’Tweestrijd’.
Tweestrijd is van alle tijden en van alle genres. Zo liet William Shakespeare in zijn klassiekers als Hamlet en Macbeth zien hoe gespletenheid kan worden getoond en hoe tegenstrijdige gevoelens tegen elkaar worden uitgespeeld.
Harry Mulisch laat dit thema naar voren komen in De aanslag waarbij de grens tussen het goede en het kwade, tussen schuld en onschuld vaak onduidelijk is. Recentere schrijvers als Esther Gerritsen, Arnon Grunberg en Oek de Jong, tonen de tegenstrijdige verlangens en twijfels die achter de voorkant schuilgaan.
Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay
Het Boekenweekgeschenk is een novelle dat ieder jaar door een andere auteur speciaal voor de Boekenweek wordt geschreven. Hanna Bervoets schreef het Boekenweekgeschenk voor de Boekenweek 2021: Wat wij zagen.
Dit jaar schreef Roxane van Iperen het Boekenweekessay 2021: De genocidefax. Het boekenweekessay is een essay dat ieder jaar over het thema van de Boekenweek wordt geschreven.
Daarnaast is er nog het Boekenweekgedicht, dit jaar geschreven en voorgedragen door Babs Gons. "Voor mij gaat Polyglot over leven zonder verontschuldiging: voluit dus, zonder op de rem te staan, en er tegelijkertijd bewust van zijn dat er vanbinnen altijd, bij iedereen, een strijd gaande is: om te mogen zijn wie je bent in een wereld die soms iets anders van je vraagt of verwacht. Tweestrijd is zo onlosmakelijk verbonden met het echte leven, dat zit in mijn gedicht.", aldus Babs Gons.
Over de campagne
De Boekenweek is het grootste jaarlijkse lezersfeest van Nederland. Er is een boek voor iedereen; om te ontspannen, je horizon te verbreden, je leven te verrijken. Tijdens de Boekenweek kunnen lezers kiezen uit de rijkdom van mooie verhalen. Van de Boekenweek krijg je zin om te lezen!